IJzerkruid en Hyperactiviteit

IJzerkruid wordt in het Mediterrane gebied traditioneel gebruikt als kruidendrank, in enkele gerechten als smaakmaker en voor diverse therapeutische doeleinden.
De Sideritis scardica is vernoemd naar de tegenwoordige Šar bergketen, die Kosovo, noordelijk Macedonië en Albanië doorsnijdt. In de klassieke oudheid werden de bergen door de oude Grieken Scardus, Scodrus of Scordus genoemd. Die naam evolueerde in de loop van de eeuwen tot diens huidige naam. Zullen we de soort maar Scardisch ijzerkruid gaan noemen?

Dr. Rainer Knörle, een Duitse wetenschapper, heeft Scardisch ijzerkruid eens onderzocht om te bekijken of het mogelijk een effect zou kunnen hebben op monoamine transporters in de hersenen. Die monoamine transporters zijn verantwoordelijk voor de heropname (ofwel reuptake) van de neurotransmitters serotonine, dopamine, norepinephrine[1].

Hij bekeek de heropname van serotonine, noradrenaline and dopamine uptake in synapsen van rattenhersenen. Een synaps kan gezien worden als het 'doorgeefluik' van de signalen, die door de verzendende zenuwcel naar de ontvangende zenuwcel worden verstuurd. Die signalen bestaan uit neurotransmitters. Bovendien werd gekeken naar de serotoninen opname in menselijke hersencellen. Uiteraard gebeurde dit met speciaal doorvoor gekweekte cellijnen.
Alle extracten remden de heropname van alle drie monoamies in de synapsen van ratten. De op alcohol gebaseerde extracten lieten een beter resultaat zien dan die op waterbasis. De remming van de transporter van serotonine was zelfs nog beter met een extract op basis van methanol. Geen wonder natuurlijk, omdat alcohol en methanol betere oplosmiddelen zijn dan water.

De gemeten EC(50)-waarden bevonden zich tussen de 30 tot 40 μg/ml. De EC(50)-waarde van het methanolextract was nog effectiever met 1.4 μg/ml. EC(50) is een afkorting van half maximal effective concentration en heeft te maken met de concentratie van een medicijn, dat een reactie (response) oplevert halverwege tussen de basislijn en het maximum na een gespecificeerde inwerkingstijd. Zie hier voor een uitleg.

De onderzoeker gelooft dat extracten van de Scardisch ijzerkruid mogelijk werkzaam kunnen zijn bij de behandeling van psychische stoornissen die verband houden met slecht functionerende monoamine neurotransmitters, zoals angststoornissen, diepe depressies, ADHD en neurodegeneratieve ziektebeelden als dementie en de Ziekte van Alzheimer.

Voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van de gevolgen van ADHD en liever geen medicatie als methylfenidaat willen slikken is dit onderzoek natuurlijk ook bijzonder interessant.

[1] Knörle: Extracts of Sideritis scardica as triple monoamine reuptake inhibitors in Journal of Neural Transmission – 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten