Heilig ijzerkruid

Op school hebben we ooit geleerd dat er zich in Europa een aantal mini-staatjes verborgen liggen. Als we Luxemburg de grootste van die kleintjes noemen, dan komen we Andorra (468 km2), Malta (316 km2), Lichtenstein (160 km2), San Marino (61 km2), Monaco (2.02 km2) en Vaticaanstad (0.44 km2) in afnemende grootte tegen. Toch is er nog een door velen vergeten staatje in Europa en dat is Athos in Griekenland.
Athos (335.63 km2) is zowel een berg als een schiereiland en er bevinden zich 20 kloosters die onder direct bestuur en verantwoordelijkheid staan van de Patriarch van Constantinopel. Het eiland is dus de facto onafhankelijk van Griekenland. Er leven zo'n 2000 monniken. De aanwezigheid vrouwen is er niet toegestaan. Die zouden de monniken maar op zondige gedachten kunnen brengen.

Het schiereiland is al eeuwenlang ongerept en daardoor zijn er nog steeds kleine populaties van planten te vinden die elders niet (meer) voorkomen. Eéntje daarvan is heilig ijzerkruid (Sideritis athoa)
De soortnaam, athoa, is uiteraard de Latijnse vorm van Athos. De naam Athos is afkomstig uit de Griekse mythologie. Het is de naam van één van de giganten die de Griekse goden uitdaagden gedurende de gigantomachia ('oorlog der giganten'). Athos gooide een geweldige grote rots naar de zeegod Poseidon, miste de god en de rots viel in de zee. Dat werd Athos, het schiereiland.

Heilig ijzerkruid wordt in Griekenland gezien als de soort die de beste effecten op de gezondheid heeft. Kennelijk is de heilige sfeer van het schiereiland ook dit ijzerkruid goed gezind. De monniken gebruiken het ook en bereiken vaak een hoge leeftijd in goede gezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten