Caurelliaans ijzerkruid

De Sierra del Courel (Serra do Courel in de Galicische taal) is een bergketen in Galicië (Noordwets-Spanje) die zich uitstrekt door een aantal gemeenten in de regio Courel, waaronder Folgoso do Courel, Quiroga en Pedrafita do Cebreiro. De keten heeft een oppervlakte van ongeveer 21,000 hectare met sterke hoogteverschillen, die variëren van circa 500 meter in de vallei van de rivier de Lor tot meer dan 1,500 meter hoogte op de hoogste bergen, zoals Montouto (1,541 meter), Formigueiros (1,643 m) of de piek van Pía Paxaro (1,610 m). De rivier de Lor en zijn verschillende zijrivieren vormen rijke valleien met diverse ecosystemen die deze bergketen tot het belangrijkste botanische reservaat van Galicië maakt.

Het hele gebied is zeer geschikt voor trektochten om op die manier te genieten van de natuur in zijn wildste, meest levendige vorm. Meer informatie daarover is hier te vinden.

Het gebied is in het bezit van een unieke natuur. We kunnen in de Sierra del Courel zelfs nog opstanden vinden van de Mediterrane kermeseik (Quercus coccifera), die ooit de voedselbron was van de kermes, een geslacht van insecten waaruit een rode kleurstof met de naam karmozijn werd gewonnen.

In O Courel zijn verschillende devesas (inheemse bossen), zoals die van A Rogueira, ook het vermelden waard. Dit is een van de rijkste en mooiste botanische reservaten in Galicië of zelfs heel Spanje. De valleien zijn vooral bedekt met kastanjebomenbossen.

Er groeit bovendien nog een unieke soort ijzerkruid. De wetenschappelijke naam daarvan luidt Sideritis caureliana. Aangezien caureliana de Latijnse vertaling is van O Caurel, een alternatieve versie van do Courel, kunnen we deze soort zonder dralen de naam Caurelliaans ijzerkruid geven. Botanici geloven soms dat deze soort ook wel eens een ondersoort kan zijn van de Hyssopbladig ijzerkruid (Sideritis hyssopifolia) kan zijn. De wetenschappelijke naam is dan uiteraard Sideritis hyssopifolia caureliana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten