Libanees IJzerkruid

Studies of ethnobotanical usages in south-eastern Turkey are rare, zo begint een wetenschappelijk onderzoek[1]. Dat het gebruik van planten in die regio voor de buitenwereld vrijwel onbekend is, is niet zo verwonderlijk. De regio is het toneel van een Koerdische vrijheidsstrijd en is – mede daardoor – vrijwel onbereikbaar voor wetenschappers.
[Foto: Flora of Israel Online]
Maar toch zijn wetenschappers er eindelijk in geslaagd om een studie te maken van planten die in oostelijk Turkije als nuttig gezien worden. Ze vonden verschillende 368 verschillende soorten, waarvan 35% voor medische doeleinden gebruikt worden. Daaronder ook de Sideritis libanotica subsp. linearis.

De soortnaam, libanotica, is afkomstig uit het Latijn, waar het '(uit) Libanon' betekent. Natuurlijk heeft deze ijzerkruidsoort nog geen Nederlandse soortnaam, maar de verklaring van zijn Latijnse soortnaam levert een perfecte naam op: Libanees ijzerkruid.

Deze ijzerkruidsoort komt voor van Israel, Libanon en het hele zuidelijke deel van Turkije.

Van de bladeren en bloemen van Libanees ijzerkruid wordt in die contreien een kruidenthee gezet. Deze kruidenthee (of tisane) wordt speciaal gebruikt bij koude weersomstandigheden. Reken maar dat het in bergachtige oostelijk Turkije (of Noord-Koerdistan) behoorlijk koud kan zijn. In de keuken neemt hij vaak de plaats van salie in. De hele plant doet daar ook dienst als bezem.

[1] Akgul et al: An ethnobotanical study in Midyat (Turkey), a city on the silk road where cultures meet in Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine – 2019. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten