IJzerkruid en Alzheimer

De Ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Het veroorzaakt voortdurend toenemende problemen met geheugen, denken en gedrag. Uiteindelijk kan iemand niet meer zelfstandig leven, moet worden opgenomen en zal tenslotte overlijden aan de gevolgen van Alzheimer. Alzheimer is een ziektebeeld dat voornamelijk genetisch 'gestuurd' wordt en men heeft ontdekt dat een mutatie in een drietal genen kan ontstaan. De meest voorkomende mutatie verhoogt de productie van het eiwit Aβ42, die de belangrijkste component van plaque in de hersenen is. Onder de microscoop is die plaque het meest zichtbare symptoom van Alzheimer.

Veel onderzoek wordt daarom verricht naar medicijnen die (de vorming van) plaque kunnen verminderen. Ook kruiden, zoals ijzerkruid, worden aan onderzoek onderworpen in de hoop dat er positieve effecten kunnen worden ontdekt.

Tijdens zo'n onderzoek werden muizen, die genetisch zijn zo aangepast dat ze een verhoogde productie van Aβ42 hebben, behandeld met een extract van twee vormen van ijzerkruid (Sideritis euboea en Sideritis scardica).
De onderzoekers ontdekten dat een extract van beide soorten ijzerkruid de muizen een gestandaardiseerd doolhof veel beter konden doorlopen dan muizen zonder extract of muizen die een extract van slechts één plant hadden gekregen[1]. De score was zelfs zo goed dat er geen verschil meer was tussen die Alzheimer-muizen en gezonde muizen.

Ten opzichte van onbehandelde muizen, bleken muizen, die 100 dagen werden gevolgd, niveaus van Aβ42 te hebben die rond de 40 procent lager waren. Bij geen enkele muis werden bijwerkingen waargenomen. De onderzoekers zien een 'gunstig potentieel' voor ijzerkruid bij de preventie en behandeling van de Ziekte van Alzheimer.

Ook via een ander onderzoek bleek de werkzaamheid van ijzerkruid bij de ziekte van Alzheimer. Het blijkt dat Forsythoside A in de hersenen een ontstekingsremmend effect heeft[2]. Het blijkt dat ijzerkruid heel rijk is aan Forsythoside A[3].

[1] Hofrichter et al: Sideritis spp. Extracts Enhance Memory and Learning in Alzheimer’s β-Amyloidosis Mouse Models and Aged C57Bl/6 Mice in Journal of Alzheimer's Disease – 2016. Zie hier.
[2] Wang et al: Forsythoside A Mitigates Alzheimer's-like Pathology by Inhibiting Ferroptosis-mediated Neuroinflammation via Nrf2/GPX4 Axis Activation in International Journal of Biological Sciences - 2022
[3] Żyżelewicz et al: Polyphenols and Other Bioactive Compounds of Sideritis Plants and Their Potential Biological Activity in Molecules - 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten