IJzerkruid (of Bergthee) en Alzheimer

Alzheimer's is een vorm van dementie Het veroorzaakt voortdurend toenemende problemen met geheugen, denken en gedrag. Uiteindelijk kan iemand niet meer zelfstandig leven, moet worden opgenomen en zal overlijden aan de gevolgen van Alzheimer. Alzheimer is een ziektebeeld dat voornamelijk genetisch 'gestuurd' wordt en men heeft ontdekt dat een mutatie in een drietal genen kan ontstaan. De meest voorkomende verhoogt de productie van het eiwit Aβ42, welke de belangrijkste component van plaque in de hersenen is. Onder de microscoop is die plaque het meest zichtbare symptoom van Alzheimer.
Veel onderzoek wordt daarom verricht naar medicijnen die (de vorming van) plaque kunnen verminderen. Ook kruiden, zoals ijzerkruid (of bergkruid), worden aan onderzoek onderworpen in de hoop dat er positieve effecten kunnen worden ontdekt.

Tijdens zo'n onderzoek werden muizen, die genetisch zijn zo aangepast dat ze een verhoogde productie van Aβ42 hebben, behandeld met een extract van twee vormen van ijzerkruid (Sideritis euboea en Sideritis scardica).
[Sideritis euboea]
De onderzoekers ontdekten dat een extract van beide soorten ijzerkruid de muizen een gestandaardiseerd doolhof veel beter konden doorlopen dan muizen zonder extract of muizen die een extract van slechts een plant hadden gekregen[1]. De score was zelfs zo goed dat er geen verschil meer was tussen die Alzheimer-muizen en gezonde muizen.

Ten opzichte van onbehandelde muizen, bleken muizen, die 100 dagen werden gevolgd, niveaus van Aβ42 te hebben die rond de 40 procent lager waren. Bij geen enkele muis werden bijwerkingen waargenomen. De onderzoekers zien een 'gunstig potentieel' voor ijzerkruid bij de preventie en behandeling van de Ziekte van Alzheimer.

[1] Hofrichter et al: Sideritis spp. Extracts Enhance Memory and Learning in Alzheimer’s β-Amyloidosis Mouse Models and Aged C57Bl/6 Mice in Journal of Alzheimer's Disease – 2016. Zie hier.

1 opmerking:

  1. Mooi dat er eindelijk een alarmbel is afgegaan in de medische wereld qua de preventie maar ook de aanpak van dementie. Lijkt namelijk wel of er steeds meer mensen te maken krijgen met deze vreselijke ziekte. Nog mooier is dat vaak de beste dingen gewoon uit de natuur komen!

    BeantwoordenVerwijderen