Bulgaars ijzerkruid

Zo af en toe worden er nog nieuwe plantsoorten ontdekt. Zelfs in Europa blijken er nog onontdekte soorten te bestaan.
Ina Aneva van het Institute of Biodiversity and Ecosystem Research, onderdeel van het Bulgarian Academy of Sciences, en haar collega's maakten in 2022 bekend dat in het Bulgaarse Rodopegebergte een nog onbekende soort ijzerkruid groeide[1].

Het bestaan van dit ijzerkruid werd niet alleen via moleculaire en genetische analyses bevestigd, maar ook omdat hij een ietwat afwijkenden verschijningsvorm lijkt te hebben. De eerste drie bovenste bladparen zijn aanzienlijk korter en brederr en de vertakkingen van de stengels komen veel vaker voor. De hele plant is veel slanker en ziet er bijna wit uit, in tegenstelling tot de andere soorten ijzerkruid, die er gewoonlijk grijsachtig uitzien.

Gelukkig groeit dit ijzerkruid in Chervenata Stena een beschermd natuurgebied in het Rodopegebergte. Ondanks dat menen de onderzoekers dat de Bulgaars ijzerkruid gezien zijn zeldzaamheid extra bescherming nodig heeft.

Bulgaars ijzerkruid heeft de wetenschappelijke naam Sideritis elica gekregen. De soortnaam eert de moeder van prof. Ina Aneva - Elka, aldus de Bulgaarse Academie van Wetenschappen. Toch lief van Ina.

Voor het gemak noemen wij deze soort maar Bulgaars ijzerkruid.

[1] Aneva et al: Sideritis elica, a New Species of Lamiaceae from Bulgaria, Revealed by Morphology and Molecular Phylogeny in Plants – 2022. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten