IJzerkruid en Echinacoside

Doktor Vogel brengt al jarenlang Echinaforce op de markt. Dat is een in heel veel alcohol opgelost extract van de rode zonnehoed (Echinacea purpurea). Het zou helpen tegen verkoudheid en andere vervelende virusinfecties, al kun je volgens ons dan veel beter voor het slapen een glaasje Beerenburg nemen.
A.Vogel, zoals het bedrijf nu hernoemd is, alsmede het het Zwitserse moederbedrijf, maken echter nergens duidelijk welk stofje precies verantwoordelijk is voor deze antivirale werking. Ze vinden simpelweg dat een extract van de hele plant de veronderstelde helende werking heeft.

Maar in de familie der zonnehoeden (Echinacea spp.) worden wel degelijk interessante stofjes aangemaakt. Een voorbeeld daarvan is echinacoside, een natuurlijk fenol. Het is een in water oplosbare secundaire metaboliet van enkele zonnehoeden. In de wortels van de smalbladige zonnehoed (Echinacea angustifolia) komt ongeveer één procent van die echinacoside voor, terwijl in de wortels van de bleekroze zonnehoed (Echinacea pallida) ongeveer een half procentje zit. In de zo geroemde rode zonnehoed komt echinacoside slechts als sporenelement voor.

Aan echinacoside is inmiddels behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek verricht[1]. Het lijkt dat het een beschermende werking in de hersenen heeft. Tientallen wetenschappelijke onderzoeken lijken intussen aan te tonen dat echinacoside ook een positief effect heeft bij de Ziekte van Parkinson en de Ziekte van Alzheimer. De ontstekingsremmende eigenschappen van echinacoside lijken ook het hart tegen allerlei kwalen te beschermen.

Het zou dus een goed idee zijn om echinacoside regelmatig in te nemen, maar hoe doe je dat als Echinaforce volstrekt nutteloos is?

Welnu, het blijkt dat in ijzerkruid (Sideritis spp.) die echinacoside ook in behoorlijke hoeveelheden verborgen zit[2]. Het welgemeende advies van ons is dus om regelmatig een kopje ijzerkruid te drinken. Of dat glaasje Beerenburg, maar daar zit die echincoside weer niet in.

[1] Liu et al: Echinacoside, an Inestimable Natural Product in Treatment of Neurological and other Disorders in Molecules – 2018
[2] Żyżelewicz et al: Polyphenols and Other Bioactive Compounds of Sideritis Plants and Their Potential Biological Activity in Molecules - 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten