IJzerkruid (of Bergthee) in Nederland

Het geslacht Sideritis, dat alle soorten ijzerkruid (of bergthee) in zich herbergt, komt voornamelijk voor in de meer warmere delen van Europa. In ons zo koele land komt ijzerkruid natuurlijk niet voor, want daar zijn de temperaturen simpelweg te laag om deze planten succesvol te laten opgroeien.
Toch duikt er heel af en toe een melding op van een waarneming van ijzerkruid in Nederland. Hoe dat kan is een raadsel, mogelijk dat het te maken heeft met vervuild vogelzaad uit zuidelijk Europa.

Welke soorten zijn in Nederland aangetroffen, zult u zich nu afvragen. Welnu, dat zijn het Hyssopbladig ijzerkruid (Sideritis hyssopifolia), het bergijzerkruid (Sideritis montana) en het Romeinse ijzerkruid (Sideritis romana).

Maar dat betekent direct ook dat het in theorie mogelijk moet zijn om op een beschut plekje in je tuin, waarbij de zon al snel de bodem kan verwarmen, een stukje vrij te maken voor je eigen ijzerkruid.
Nu ontstaat echter een probleem: ik kon geen enkele zadenhandelaar in Nederland vinden die ijzerkruidzaden in het assortiment heeft opgenomen. Om hen te stimuleren dat wél te doen, krijgt de eerste die positief reageert hier een gratis reclame in de vorm van de zin 'Wil je eens proberen je eigen ijzerkruid (of bergthee) op te kweken, bestel je zaden dan hier'. Plus link naar de webshop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten