IJzerkruid (of Bergthee) en Vochtverliezen

Sommige mensen houden te veel vocht vast, wat zorgt voor een hogere druk op de bloedvaten. Plaspillen voeren het teveel aan vocht af. Dit doen ze door de aanmaak van urine in de nieren te stimuleren.
Plastabletten – de medische term is diuretica – worden door artsen voorgeschreven bij te hoge bloeddruk en (dreigend) hartfalen. Door het afdrijven van overtollig vocht komt er minder druk op de bloedvaten te staan.

Hoewel plastabletten wel degelijk je leven kunnen redden of verlengen, kleven er toch enige nadelen aan het gebruik van deze medicatie. De bijwerkingen van plastabletten komen vaak door een kaliumtekort. Dat zorgt voor klachten zoals spierpijn of -zwakte in de bovenbenen en armen; ernstige vermoeidheidsverschijnselen; hartkloppingen en soms ernstige buikklachten. Ga bij klachten direct naar de arts. Ook als die klachten pas na meerdere weken of maanden ontstaan. Bij een kaliumtekort zal de arts kaliumsparende plastabletten moeten gaan voorschrijven.
Toch lijkt het interessant om de problemen eens op een meer natuurlijke manier aan te pakken. Van ijzerkruid (of bergthee) is al eeuwenlang bekend dat een kop tisane (het woord 'thee' zou eigenlijk slechts gebruikt mogen worden voor échte thee) de urineproductie sterk kan verhogen. Je moet dus veel meer plassen. Het is dus een natuurlijk diuretica, dat wél de voordelen, maar niet de nadelen bezit van de voorgeschreven medicatie.

Probeer het eens, zou ik zeggen, maar bespreek het wel eerst met uw huisarts. Uw ijzerkruid (of bergthee) kunt u hier bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten