Bebaard ijzerkruid

Bebaard ijzerkruid (Sideritis barbellata) is slechts inheems in dennenbossen op La Palma, een eiland dat behoort tot het Canarische Eilanden. Het is een tot 80 centimeter hoog houtachtig struikje met zilverachtige groene blaadjes en dicht behaard met gelig-groene haartjes. Bebaard ijzerkruid bloeit met kleine bruingele bloemen.
De locale eilandbewoners noemen bebaard ijzerkruid salvia blanca ('witte salie') of chahorra, vermoedelijk afgeleid van het Portugese woord cochorro of cão 'hond'. Het is tevens de naam van de grootste vulkaan van het eiland.

De soortnaam, barbellata, is afkomstig uit het Latijn, waar het een verkleinwoord is van barba ofwel 'baard'. Het betekent dus 'kleine baard' en verklaart de vele haartjes die deze soort sieren. Natuurlijk heeft deze ijzerkruidsoort nog geen Nederlandse soortnaam, maar de verklaring van zijn Latijnse soortnaam levert een perfecte naam op: Bebaard ijzerkruid.

Bebaard ijzerkruid wordt traditioneel gebruikt als medicinale plant. Ze wordt als thee gedronken en de warme dampen worden geïnhaleerd ter behandeling van van reumatische pijn, bronchitis en urineweginfecties. Bovendien zou het de symptomen van de menopauze verminderen en de bloedsomloop te bevorderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten