Wit ijzerkruid

Wit ijzerkruid (Sideritis candicans) is slechts inheems op een drietal eilanden; Madeira, Porto Santo en Bugio. Madeira is een Portugees eiland en ligt in de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van het thuisland. Madeira is het grootste eiland van een kleine archipel. Iets ten noordoosten van Madeira ligt Porto Santo, terwijl Bugio deel uitmaakt van een eilandengroepje dat iets ten zuidoosten van Madeira is gelegen.
Gezien de naam wit ijzerkruid is het niet verwonderlijk dat het kruid min of meer witte tot lichtgrijze dichtbehaarde bladeren bezit. De hoogte van wit ijzerkruid varieert van 45 tot 100 centimeter. Deze soort bloeit van maart tot oktober met kleine crèmewitte bloemen. Hij houdt, zoals het merendeel van zijn soortgenoten, van zonnige standplaatsen op hoogtes tussen de 600 en 1700 meter. Dat levert zeker op Madeira geen problemen op, want het eiland is wegens zijn aangename klimaat een favoriete toeristische bestemming en het eiland zelf is slechts de top van een enorme vulkaan die vanaf de zeebodem zes kilometer oprijst.

De soortnaam candicans is afkomstig van het Latijnse woord candeo, dat '(wit) licht' heeft betekend en waar het Engelse woord candle ('kaars') nog steeds veel op lijkt. De Portugese benaming voor wit ijzerkruid is erva branca ('wit kruid').
Natuurlijk hebben wetenschappers ook deze soort ijzerkruid onderzocht of er positieve effecten te bespeuren waren. De resultaten toonden aan dat een extract een pijnstillende werking had omdat het middel in staat was pijnprikkels minder goed te geleiden. Bovendien werkte het extract van wit ijzerkruid ontstekingsremmend[1].

Geen wonder dat ook dit kruid door de plaatselijke bevolking nog steeds voor medicinale doeleinden wordt ingezet.

[1] Hernández-Pérez et al: Studies on the analgesic and anti-inflammatory effects of Sideritis candicans Ait. var. eriocephala Webb aerial part in Journal of Ethnopharmacology - 2004

Geen opmerkingen:

Een reactie posten